INFO

Yhdestoista Lux Helsinki järjestetään 5.–9.1.2019. Teokset ovat nähtävillä esteettömällä reitillä tauotta joka päivä klo 17-22. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se on ikärajaton ja esteetön.

 

Lux Helsinki on vuosittain järjestettävä viisipäiväinen valofestivaali, joka levittäytyy Helsingin keskustaan aina tammikuun alussa loppiaisen tienoilla. Tapahtuma esittelee monipuolisesti valotaiteen eri muotoja joka vuosi vaihtuvalla, muutaman kilometrin pituisella reitillä. Helsingin tunnetuimpien rakennusten lisäksi reitille valikoituu aina myös vähemmän tuttuja sisäpihoja tai julkisivuja. Tilaustöistä ja kansainvälisten valofestivaalien helmistä koostuvan ohjelman kuratoivat festivaalin taiteellisesta suunnittelusta vastaavat Ilkka Paloniemi ja Matti Jykylä.

Jo yli puoli miljoonaa kävijää saapuu vuosittain ihailemaan, kun tutut rakennukset ja tilat muuntuvat hetkeksi ainutlaatuisiksi kaupunkitaideteoksiksi. Valon voiman ja kauneuden synnyttämät elämykset houkuttelevat nauttimaan talvisesta kaupunkifestivaalista keskellä pimeää vuodenaikaa vaikka paukkupakkasilla.

Lux Helsinki on Helsingin kaupungin järjestämä tapahtuma, joka palkittiin vuonna 2017 Helsingin Matkailusäätiön Helsinki Travel Award -tunnustuksella. Palkinto myönnetään vuosittain Helsingin matkailun kehitykseen, maineeseen ja asiakastyytyväisyyteen positiivisesti vaikuttaneille alan toimijoille ja teoille.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on paras tapa saapua festivaaleille?

Lux Helsingin reitti sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa. Huomioithan reitin oikean kulkusuunnan. Teokset on tarkoitettu lähestyttäväksi numerojärjestyksessä. Tänä vuonna reitin ensimmäinen teos sijaitsee Espan puistossa Svenska Teaternin takana. Reitillä liikutaan jalan. Monet kadut ovat suljettuja autoliikenteeltä festivaalin alueella, joten suosittelemme reitille saapumista julkisella liikenteellä, polkupyörällä tai kävellen. Katso liikenneyhteydet Reittioppaasta.

Jos saavut festivaaleille pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, katso vinkit täältä (linkki myhelsinki).

Lux Helsingin reitin läheisyydessä sijaitsevat hotellit löydät Lux Helsingin omasta My Helsinki –listauksesta.

Mistä saan karttaesitteen?

Karttaesitettä saa Matkailuneuvonnasta (Pohjoisesplanadi 19). Reitillä liikkuu myös Lux-oppaita, jotka vastaavat kävijöiden kysymyksiin ja jakavat karttaesitettä. Kartan voit myös tulostaa itse täältä. 

Paperin karttoihin tarjoaa Stora Enso.

Mitä palveluita reitillä sijaitsee?

Lux Helsinki Eat tuo festivaalin ajan tarjolle kattauksen annoksia ja menuja kaupungin säkenöivimmistä ravintoloista. Tänä vuonna reitin varrella sijaitsee myös neljä Johan & Nyströmin tuotteita tarjoilevaa kuumajuomapistettä, joista löytyy tuoretta kahvia sekä lämmintä mehua. Pisteet sijaitsevat Koulupuistikossa, Kasarmitorilla ja Senaatintorilla.

Reitin varrella sijaitsee muutamia ulkokäymälöitä. WC:ssä voi asioida myös mm. Lux Helsinki Eat -ravintoloissa.

Onko reitti esteetön?

Kaikille teoksillemme on esteetön pääsy, mutta sääolosuhteet vaikuttavat siihen, miten helppoa reitillä liikkuminen on. Reitti ja teosalueet aurataan säästä riippuen joka päivä ennen tapahtuman alkamista. Ohjelmatiedoista löytyy tarkemmat esteettömyystiedot sisätiloissa järjestettävistä ohjelmista.

Kuinka huolehditte kävijöiden turvallisuudesta?

Turvallisuus on Lux Helsingille ensisijaisen tärkeä asia. Lux Helsingin teosreitti on suunniteltu yhdessä tapahtuman kumppanin, turvallisuusjärjestelyistä huolehtivan Local Crewn ja viranomaisten kanssa.

Reitin suunnittelussa on pyritty huomioimaan ennalta mahdolliset ruuhkapisteet. Suuriin kävijämääriin on varauduttu muun muassa sulkemalla katuja autoliikenteeltä. Lux-reitin varrelle on lisäksi varmistettu riittävä määrä koulutettuja järjestyksenvalvojia ohjaamaan väkijoukkoja. Julkisissa ulkoilmatapahtumissa on kuitenkin mahdotonta välttää ajoittaista tungosta.

Voiko reitille tulla koiran kanssa?

Suuresta yleisömäärästä johtuen emme suosittele tapahtumaan osallistumista koiran kanssa. Ruuhkaisilla paikoilla eläin voi helposti jäädä ihmisten jalkoihin ja monet teoksiin liittyvät elementit kuten valonvälähdykset ja kovat äänet saattavat myös olla pelottavia kokemuksia eläimelle. Jos kuitenkin päätät ottaa eläinystäväsi mukaan iltakävelylle, suosittelemme valitsemaan ajankohdan, jolloin reitillä on oletettavasti vähemmän ruuhkaa (maanantai- ja tiistai-ilta klo 21-22)

Kuvaaminen ja videointi?

Festivaalin ja sen teosten kuvaaminen omaan ja ei kaupalliseen käyttöön on sallittua ja toivottavaa. Voit jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa tunnisteella #luxhelsinki. Teosten nimet ja tekijät löydät teosesittelyistä. Kuvia festivaalista löydät myös My Helsingin kuvapankista. 

Helsingin keskustassa on tapahtuman aikana paljon ihmisiä, joten kuvaaminen kopterikameralla on kiellettyä ilman asianmukaisia lupia. Festivaalin järjestyksenvalvojat puuttuvat luvattomaan dronen lennättämiseen alueella. Lue lisää www.droneinfo.fi.

Mihin voin lähettää palautetta?

Voit lähettää palautetta osoitteeseen helsinki.marketing(at)hel.fi. Olemme kiitollisia kaikista kommenteistasi.

Mistä voin tiedustella löytötavaroita?

Festivaalireitin varrelta löydettyjä tavaroita voi kysellä tiistaista 11.1. lähtien Suomen Löytötavarapalvelun Helsingin toimipisteestä. Puhelinpalvelu 0600 41006 (1.98€/min+pvm), Mäkelänkatu 56, 00510 Helsinki.

Miksi festivaali kestää vain viisi päivää?

Lux Helsingissä tärkeää on festivaalimainen ja yhteisöllinen tunnelma, jonka saavat aikaan samaan aikaan Helsingin keskustan täyttävät ihmiset. Lux Helsinki ei ole näyttely. Festivaalin nykyinen kesto takaa sen, että reitille saadaan vuosittain hankittua noin 10 teosta ja mm. teosten vartiointiin kuluu suhteessa pienempi osa budjetista.

Miksi festivaali järjestetään loppiaisen aikaan tammikuun alussa?

Helsinki on monipuolinen tapahtumakaupunki, jossa tapahtuu ympäri vuoden. Joululoman jälkeen sijoittuvalla ajankohdalla pyritään tavoittamaan sekä helsinkiläiset, muut suomalaiset ympäri maan että kaupungissa uuden vuoden alussa vierailevat matkailijat.

Miten Lux Helsingin kävijämäärä lasketaan?

Festivaalin kävijämäärää on laskettu samalla metodilla vuodesta 2013 ja se on vertailukelpoinen kansainvälisten kaupunkitapahtumien lukuihin. Järjestyksenvalvojat tekevät joka ilta kerran tunnissa arvion kunkin teoksen yleisömäärästä ja kokonaismäärä arvioidaan sen perusteella. Järjestyksenvalvojat käyttävät kävijämäärien arvioimiseen käsilaskureita. Kun kyse on ilmaistapahtumasta, joka tapahtuu kaupunkitilassa, tarkkaa kävijämäärää on mahdoton mitata.