Moonlight-installaatio luo Kansalaistorille maagisen yöllisen tunnelman

Tänä vuonna Lux Helsinki valaisee kaunista Etu-Töölön aluetta. Reitti alkaa uudistuneelta Kansalaistorilta, josta se kiertää Finlandia-talon ja kulkee Taidehallin kautta Kansallismuseolle. Vuoden 2019 Lux Helsinki pitää sisällään enemmän valoteoksia kuin koskaan.

Yksi Kansalaistoria ilahduttavista teoksista on italialaisen Marco Brianzan Moonlight, joka luo alueelle maagisen yöllisen tunnelman. Videoteoksessa jättimäinen kuu sulautuu hiljalleen ympäristöään valaiseviksi pikseleiksi. Näytön käyttötarkoitus muuttuu, kun mainosruudusta tuleekin Brianzan käsissä Kansalaistoria valaiseva suuri lamppu.

”On hienoa, että voimme tarjota alustan upealle valo- ja videotaiteelle, joka tukee Kansalaistorin arvokasta kulttuuriympäristöä. Uudistuksen kokenut tori on erinomainen paikka oivaltavalle ja näyttävälle valotaiteelle”, Clear Channelin Head of Marketing Pilvi Rissanen sanoo.

Iloa ja valoa vuoden pimeimpään aikaanVaikuttava Moonlight-installaatio nähdään valofestivaalin ajan iltaisin Musiikkitalon päädyssä olevalla screenillä, joka on Pohjoismaiden suurin mainosnäyttö. Ruutu tarjoaa poikkeukselliset mahdollisuudet sekä mainosten että taiteen toteuttamiseen.

”Musiikkitalon 170-neliöinen mediaseinä on näyttävä pinta, joka näkyy kauas. Tarkalta ledinäytöltä erottaa silmäripsetkin Mannerheimintieltä saakka”, Rissanen naurahtaa.

Loppiaisen aikoihin järjestettävä Lux Helsinki järjestetään nyt 11. kerran. Se esittelee sekä kotimaista että kansainvälistä valotaiteen huippuosaamista: useita erilaisia tekniikoita hyödyntävät teokset osoittavat valon taipuvan erinomaisesti niin katutaiteen, leikin kuin yhteiskunnallisen tarkastelunkin välineiksi. Valofestivaali kerää valotaiteen pariin vuosittain yli puoli miljoonaa kävijää.

Rissanen iloitsee siitä, että kaupunkilaiset ovat löytäneet tapahtuman ja sinne suunnataan usein joukolla perheen tai ystävien kanssa. Festivaalin aikana kaupunki näyttäytyy ihan eri valossa.
”Lux Helsinki ilostuttaa vuoden pimeintä aikaa ja tuo kaikkien nähtäville upeita kaupunkivaloteoksia kekseliäällä tavalla. On upeaa, että kaupunkilaiset voivat törmätä valoteoksiin arkiympäristössään. Myös me haluamme toiminnallamme rikastuttaa kaupunkikuvaa ja luoda uudenlaisia elämyksiä arkiympäristöön, joten valofestivaali sopii meille mainiosti”, Rissanen sanoo.