Takaisin ohjelmaan
A
Åsa Maria Bengtsson (SE), Emma Rönnholm (FI), Jari Haanperä (FI)


Lux Hanaholmen

Paikka: Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Aika: 4.1.–29.2. klo 7–22

Lux Hanaholmen esittelee valotaidetta nyt toista kertaa Espoon Hanasaaressa. Lux Hanaholmen -satelliittiteoskokonaisuuteen kuuluu kolme teosta kolmelta eri taiteilijalta.

Magic Carpets – Åsa Maria Bengtsson (SE)

Magic Carpets tuo Hanasaareen ripauksen itämaista magiikkaa. Leikkisä teos rikkoo sisä- ja ulkotilojen rajoja, sillä projisoidut värikkäät matot ovat katsojien ihasteltavissa ulkona.

Erilaiset kuviot ovat aina kiehtoneet Bengtssonia. Ensisilmäyksellä itämaiset kuviot voidaan nähdä vain koristeina, mutta kun päästää irti rajoittavasta ja loogisesta ajattelusta, voi niissä huomata yhtäkkiä jotakin muuta. Vähän samalla tavalla kuin lapsena saattoi löytää eläimiä, muotoja ja kummituksia tapeteista, katoista tai lattialla olevista matoista.

“Itämaiset matot tuovat meille tunteen jostain taianomaisesta – fantasioista, unelmista ja matkoista. Samalla ne muistuttavat tämänhetkisestä maahanmuuttajien tilanteesta.”

Serve Somebody – Emma Rönnholm (FI)

Serve Somebody on muovipusseista tehty kollaasi, joka muuttaa ikkunat goottilaisiksi lasimaalauksiksi. Teos koostuu kahdeksasta muovipussikollaasista, jotka on tehty keskiaikaisen lasimaalauksen tyyliin. Vaikutteita on haettu muun muassa ranskalaisista Strasbourgin ja Chartresin katedraaleista.

Kollaasin läpi hohtavat väriä vaihtavat LED-valot, jotka saavat teoksen elämään ja muuttumaan jatkuvasti.

”Kokonaisuus on sekä hypnoottinen värikylpy että kaupallisen nykykulttuurin vuoropuhelu keskiajan uskonnollisen maailmankuvan kanssa. Teos kuvastaa sitä, miten kaupallinen ja maallistunut nykyhetki rakentuu lukemattomien historiallisten kerrostumien päälle.”

FYR – Jari Haanperä (FI)

FYR on kunnianosoitus majakanvaloille, tulille ja lampuille, jotka opastavat öistä kulkijaa. Teos koostuu yli kahdestasadasta myrskylyhdystä, kolmesta trampoliinin rungosta ja hehkulampuista.

Jari Haanperä on 1980-luvulla alkaneen uransa aikana toiminut valo-ja äänisuunnittelijana, ohjaajana ja mediataitelijana.

Sekä analogisia että digitaalisia tekniikoita käyttävä Haanperä yhdistelee akustis-elektronisia ja digitaalisia ääniä, moottoroituja liikkeitä, optiikkaa ja esineitä. Hänen erityinen kiinnostuksen kohteensa ovat esielokuvalliset liikkuvan kuvan tuottamiskeinot, joissa matalaa teknologiaa käytetään yhdessä sähkövalon kanssa.

 

Yhteistyössä: Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus.