Takaisin ohjelmaan
E
Jouni Väänänen (FI), Mikko Kunnari (FI), Teemu Määttänen (FI)

Lux Korkeasaari

Paikka: Korkeasaaren eläintarha

Aika: 25.12.–3.1. klo 10–18
4.–8.1. klo 10–20

Korkeasaaren eläintarha on valaistu erityisen tunnelmallisesti valofestivaalin ja vuoden pimeimmän ajan kunniaksi. Juhlavalaistuksen lisäksi Lux Korkeasaaressa on esillä kolme valotaideteosta kolmelta eri taiteilijalta. Lux Korkeasaareen pääsee normaalin pääsymaksun hinnalla. Jokaisesta tapahtumaan ostetusta pääsylipusta lahjoitetaan euro lumileopardien suojeluun. Valoteokset ovat täydessä loistossaan auringonlaskun jälkeen.

LOVE – Jouni Väänänen (FI)

Kirkkaissa väreissä hohtava LOVE on lempeä vastaisku vihapuheeseen, ilkeyteen ja väärin ymmärtämiseen. Love-sana on englanniksi yhtä aikaa kehotus, käsky ja rakkaus. Teos on jatkoa graffititaitelija Jouni Väänäsen noin 30 teoksen laajuiseen #Psykelove-sarjaan, joka levittää universaalisti resonoivaa rakkauden sanomaa.

“Vuoropuhelu erityisesti sosiaalisessa mediassa lähes aiheen kuin aiheen ympärillä on jo vuosia ottanut kovempia ja karkeampia sävyjä. Olemme samaan aikaan enemmän vuorovaikutuksessa toinen toistemme kanssa kuin koskaan aiemmin ja kuitenkin jatkuvasti enemmän erillään ja yksin. Mielestäni on korkea aika muuttaa kurssia. Siihen näillä teoksilla pyritään.”

90-luvun puolivälissä alkanut spraymaaliseikkailu on vienyt Väänäsen vuosien saatossa moniin erilaisiin paikkoihin, kuten putkaan, kaupunkitaiteesta vastaavan projektipäällikön vakanssiin, kuraattoriksi taidemuseoihin, lukemattomiin purkutaloihin ja ympäri Eurooppaa.

Humanimal – Mikko Kunnari (FI)

Teoksessa ihminen muotoutuu eläimistä metamorfoosin kautta. Videoteos Humanimal hälventää ihmisen ja eläimen välistä rajapintaa ja herättelee miettimään ihmisen vieraantumista eläimistä ja luonnosta. Teos on kunnianosoitus kaikille eläimille.

Inspiraatiota teokseen on saatu muun muassa luonnonkansoilta ja shamaaneilta, jotka pystyivät saamaan eläimen ominaisuuksia ja ottamaan henkieläimen muodon.

“Ihmisen suhtautuminen eläimiin on muuttunut aikojen saatossa. Nykyihminen on eriytynyt luonnosta ja eläimistä teollistumisen seurauksena. Teollistumisen ja viljelyn kiihtyvän kasvun vuoksi suuret määrät eri lajeja on kadonnut, ja petoeläimet nähdään vain ihmisen ja toimeentulon vihollisina, vaikka myös saalistajilla on siellä paikkansa. Ilman eläimiä ei ole ihmisiä.”

ATLAS TREE – Teemu Määttänen (FI)

Teoksessa mielikuvitukselliset kartat ja kartoitukset liikkuvat puun rungolla. Teoksessa voi nähdä kartoittamisen esiin tuoman liikkeen erilaisissa mittakaavoissa, mikrotason ravinteiden liikkeestä makrotason liikenteen, teollisuuden ja yhteiskunnan liikkeiden kautta aina kosmiseen mittakaavaan saakka. ATLAS TREE on joka kerta erilainen, sillä se syntyy reaaliaikaisesti erilaisten sattumanvaraisuuksien ja yksinkertaisten algoritmien ohjaamana.

“Teoksissani tutkin tilan, valon, värin ja liikkeen suhteita ja niiden muutoksista syntyviä assosiaatioita. Haluan luoda teoksia, joiden parissa tätä ihmettelyä ja havainnointia voi jakaa muiden kanssa.”

Teemu Määttänen on tehnyt projisointeihin perustuvia installaatiota gallerioihin ja valofestivaaleille sekä työskennellyt mediasuunnittelijana, lavastajana ja valosuunnittelijana tanssi- ja teatteriproduktioissa vuodesta 2006.

 

Yhteistyössä: Korkeasaari.