Takaisin ohjelmaan
C
Jakob Kvist (DK)
, Jaakko Niemelä (FI)
, Janne Ahola (FI)
, Nohlab (TR)


Lux Torikorttelit

Aika: 4.–8.1. klo 17–22

Torikortteleiden satelliittiteoskokonaisuuteen kuuluu neljä teosta, joista yksi on esillä Torikortteleiden sisäpihalla, yksi Kauppatorilla ja kaksi kaupungintalon aulassa.

Dichroic Sphere – Jakob Kvist (DK)


Torikortteleiden sisäpiha, Aleksanterinkatu 22

Jakob Kvistin teos Dichroic Sphere saa Torikortteleiden sisäpihan kylpemään upeissa väreissä luoden ympäristöön geometrisia kuvioita. Teos tutkii luonnollisen ja luonnottoman välistä dualistista ristiriitaa. Se on ihmisen tekemä rakennelma, joka täydentää ympäristöä ja luontoa.

Kaukaa teos näyttää staattiselta, mutta kun sitä tarkastelee läheltä ja eri puolilta, avautuu kokonaan uusi maailma. Teoksessa on käytetty dichroic-värikalvoja, jotka vaihtavat väriä, kun teosta katsoo eri kulmista. Se näyttää erilaiselta myös vallitsevasta luonnonvalosta riippuen. Pimeällä valo heijastuu yhdestä teoksen sisältä olevasta hehkulampusta valaisten samalla ympäristöä.

“Minua kiinnostaa se, miten valo vaikuttaa ihmisiin ja miten se voi herättää alkukantaisia vaistoja. Monet nykyajan valoteokset ovat hyvin vuorovaikutteisia, mutta yleensä ne jättävät katsojan passiiviseksi. Minä ajattelen yleensä teostani veistoksena tai maalauksena. Jotta teoksen voi ymmärtää kokonaan, on sukellettava syvälle valoon.”

Yhteistyössä: Torikorttelit.

Nostalghia – Jaakko Niemelä (FI)


Musiikki: “Miserere mei, Deus”. Säveltäjä Alessandro Scarlatti. Esitys La Stagione Armonica.
Kesto: 5 min
Kauppatori

Nostalghia on videoanimaatio, jossa seurataan konttilaivan viimeisiä hetkiä ennen sen luhistumista. Laivan murtuminen symboloi suurten rakenteiden hajoamista ja jonkin totaalista loppumista. 

Meri ja merenkulku ovat aiheita, jotka ovat kiehtoneet Jaakko Niemelää pitkään. Taiteilijan isä oli merikapteeni, joka vietti valtaosan elämästään merillä. Työuran jälkeen isä sairastui ja menetti puhekykynsä jääden pojalleen etäiseksi hahmoksi. Isä kuoli vuonna 1985. Nyt taiteilija on yrittänyt tutustua isäänsä uudelleen taiteen kautta.

“Olen kulkenut isäni jalanjäljissä matkustamalla valtamerilaivoilla ja tutustuen paikkoihin, joissa hän on vieraillut työskennellessään merimiehenä ja kapteenina. Nostalghia kertoo henkilökohtaisella tasolla surusta, luopumisesta ja kaipuusta.”

Jaakko Niemelän meriaiheinen Nostalgia-näyttely on esillä HAM Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa 15.3.2020 saakka.

Yhteistyössä: HAM Helsingin taidemuseo, Helsinki Biennaali ja Torikorttelit.

Moments in drift – Janne Ahola (FI)


Kaupungintalo

Helsingin kaupungintalon aulassa oleva Rut Brykin reliefi Kaupunki auringossa herää Janne Aholan teoksen myötä eloon aivan uudella tavalla. Moments in drift on abstrakti kuvaus vuodenaikojen vaihtumisesta.

“Videomäppäys luo projisoidun kuvan avulla kerroksen, joka entisestään korostaa Brykin kineettisyyteen pyrkivää teosta.”

Teos pyörii looppina ilman varsinaista loppua tai alkua. Teosta on tarkoitus katsoa kuin taulua tai patsasta, eikä niin kuin lineaarista videoteosta. Teoksen äänisuunnittelusta vastaa Tommi Toivonen.

Streamline – Nohlab (TR)


Kesto: 4:44
Kaupungintalo

Streamline on videoteos, joka tutkii virtausdynamiikkaa. Teoksessa on digitaalisesti simuloituja muuttuvia ja virtaavia nesteitä, joiden liike vaan jatkuu suunnan ja muodon muuttuessa. Kaupungintalon aulassa olevalla isolla näytöllä oleva teos on saanut inspiraationsa erilaisista virtaavuuteen vaikuttavista muodoista, jotka on suunniteltu minimoimaan pinnan virtausvastusta.  

“Teoksessa hyödynnetään kokemuspohjaista tarinankerrontaa, joka reflektoi katsojan suhdetta ympäristöön. Tällä tavalla jokaisen henkilökohtainen tulkinta on osa kokemusta”, Nohlab kuvailee.

Nohlab on studio, joka on tuottaa poikkitieteellisiä kokemuksia taiteesta, suunnittelusta ja tekniikasta. Se rakentaa yhteyden digitaalisen ja fyysisen todellisuuden välille, ja luo tarinoita, jotka yhdistävät havainnon ja kokemuksen.