SATO ilahduttaa valolla aiempaa isommin ja näyttävämmin

#valohaaste

Valofestivaali Lux Helsinki haastaa jälleen kaupunkilaiset, yhteisöt ja yritykset valaisemaan yhdessä pimeintä vuodenaikaa. Valolla voi paitsi ilahduttaa asukkaita ja ohikulkijoita, sen avulla voi myös rakentaa yhteenkuuluvuutta: yhteisiä elämyksiä ja iloa, joiden luomiseen kaikki voivat osallistua.

Valohaaste on ilahduttanut pimeää syksyä nyt jo kolmena vuonna peräkkäin. Lux Helsingin partneri SATO on ollut mukana valohaasteessa alkumetreiltä asti. Aiempina vuosina SATOn asukkaat ovat ideoineet yhdessä muun muassa erilaisia valotaideteoksia silkkipaperia ja sähkövaloja sekä post it -lappuja hyödyntäen. Viime vuonna erityisen paljon kiitoksia sai Vuosaaren Aurinkolahdessa loistanut julkisivuvalaistus.

”Talon edessä oli joka päivä ihmisiä ihastelemassa. Saimme valotaideteoksesta niin paljon positiivista palautetta, että päätimme tehdä näyttäviä julkisivuvalaistuksia nyt useampia”, SATOn yhteisömanageri Piia Matilainen sanoo.

Julkisivuvalaistuksia ja pihavalaistuksia on tulossa seitsemään SATOn taloon ympäri pääkaupunkiseutua: Virtakujalle Myyrmäkeen, Tilkantorin kupeeseen Pikku Huopalahteen, Kutomotielle Taliin, Matruusinkadulle Katajanokalle, Kauniinilmankujalle Vuosaareen, Bertel Jungin aukiolle Leppävaaraan sekä Raikukujalle Martinlaaksoon.

“Juhlistamme valojen syttymistä yhdessä asukkaiden kanssa glögin ja pipareiden äärellä. Siellä asukkailla on tilaisuus tutustua, tavata toisiaan ja vaihtaa kuulumisia meidän ja naapureiden kanssa. Nämä glögihetket toivottavasti madaltavat kynnystä muuhunkin yhteiseen tekemiseen.”

Yhteisöllisyyttä ja kohtaamisia

SATOlle yhteisöllisyys on tärkeää, ja sitä pyritään kehittämään jatkuvasti. Esimerkiksi asukkaiden toiveiden myötä aktiivisista asukkaista on valjastettu naapurikummeja, jotka opastavat uusia naapureita talon tavoille, rakentavat yhteisöllisyyttä ja luovat naapurihenkeä.

”Ei ole samantekevää millaisessa asuinympäristössä elämme. Mahdollistamme yhteisöllisyyden syntymistä lisäämällä asukkaiden välistä vuorovaikutusta ja kohtaamisia sekä tarjoamalla yhteisiä tiloja asukkaiden käyttöön. Yhteisöllisyys lisää viihtyvyyttä ja turvallisuutta sekä saa ihmiset huolehtimaan toisistaan ja ympäristöstään.”

Joulukuussa valosta päästään nauttimaan pääkaupunkiseudun lisäksi muun muassa Keravalla, Jyväskylässä, Turussa ja Tampereella, kun SATO tuo tunnelmallista valoa parinkymmenen talon pihakuuseen. Lisäksi SATO kannustaa asukkaita tekemään myös omia valoteoksiaan ikkunoihin, parvekkeille ja talon pihoille.

Valohaasteeseen voi osallistua kuka vain jakamalla Instagramissa kuvan valotaiteestaan #valohaaste-tunnisteella. Teos voi olla lähes mitä tahansa: se voi olla olemassa vain muutaman sekunnin ajan kuvanottohetkellä tai se voi ilahduttaa koko pimeän ajan.

Lue lisää valohaasteesta täältä