SATO ja Lux Helsinki haastavat ilahduttamaan valolla

#valohaaste kannustaa yhteisöllisyyteen

Lux Helsinki innosti jo viime festivaalin aikaan useita toimijoita Helsingissä valaisemaan julkisivujaan ja tuomaan pihoilleen omia valotaideteoksiaan. Valossa on voimaa, se lämmittää ja ilahduttaa – siksi tänä vuonna oman valotaiteen luomiseen halutaan kannustaa yhä laajemmin. Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren lanseeraama valohaaste on juuri tällä asialla: valon luomaa elämyksellisyyttä kannattaa ehdottomasti jakaa ja nyt valohaasteen aikana se on tarttuvampaa kuin koskaan.

Lux Helsingin partneri SATO innostui valohaasteen yhdessä tekemisen ajatuksesta ja lähti vastaamaan haasteeseen paalupaikalta. SATO käynnisti valohaasteen marraskuun puolivälissä valaisemalla Helsingin Kalliossa sijaitsevan kerrostalon ikkunat naapurilämmöllä. Talon asukkaat taiteilivat asuntojen ikkunoista tarralappujen ja valon avulla puhekuplia, joiden kautta asunnoista lähetettiin hyvän mielen viestejä naapureille ja ohikulkijoille. Ikkunoissa näkyi muun muassa sydämiä, kynttilöitä ja rauhanmerkkejä. Teoksessa korostui yhdessä tekemisen ilo, sillä valaisu toteutettiin kerrostalon asukkaiden yhteisenä tempauksena.

”Castréninkadulla naapurirakkautta levitettiin valaistuin viestein. Pienillä positiivisilla viesteillä voidaan vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteisöllisyyttä. Tästä innostuneena olemme kannustaneet useiden talojen asukkaita mukaan valohaasteeseen. Valotaideteoksia onkin tulossa alkutalven mittaan vielä useaan kohteeseen ympäri pääkaupunkiseutua”, SATOn markkinointi- ja viestintäjohtaja Miia Eloranta iloitsee.

Talven pimeimpien kuukausien piristykseksi valotaideteoksia on tulossa SATOn taloihin ainakin Hämeentiellä, Piilikujalla ja Mechelininkadulla. Yhdessä tekemiseen kannustava haaste sopii SATOlle erityisen hyvin, sillä lokakuussa tehdyn kyselyn mukaan yli puolet SATOn asukaspanelisteista toivoo asuintaloonsa enemmän yhteisöllisyyttä. ”Asuminen on paljon muutakin kuin talo, seinät ja lattiat. Siihen kuuluu myös oma ympäristö ja naapurit, joiden kanssa arjessa toimitaan”, Eloranta sanoo.

Valohaasteeseen voi tietysti osallistua myös yksin tai hieman taloyhtiötä pienemmässäkin porukassa. Valohaaste on oiva syy kerätä perhe, isovanhemmat tai kaverit yhteen tai organisoida valotalkoot luokan tai harrastusporukan kesken. “Valohaasteessa parasta on yhdessä tekeminen, jonka ilo on koko ympäristön nautittavissa. Näemme valon laajempana asiana kuin näköaistien aistittavissa olevana: Ajattelemme yhteisen tekemisen tuovan myös mieleen valoa. Valohaaste saa ihmiset yhdessä tuottamaan toisilleen iloista hyvää mieltä arkeen; naapurilämpöä, joka lämmittää talven kylminäkin kuukausina ja valaisee mieltä pimeänäkin vuodenaikana”, SATOn markkinointipäällikkö Sanna Sneen lisää.

Jos et vielä ole kuullut valohaasteesta, voit tutustua siihen tarkemmin ja hakea inspiraatiota omaan teokseen Lux Helsingin ja SATOn sivuilla. Osallistuminen on helppoa: oman valoteoksen voi rakentaa vaikka kotoa löytyvistä materiaaleista ja haasteessa on mukana merkitsemällä sosiaalisessa mediassa jakamansa teoskuvan, -videon tai animaation tunnisteella #valohaaste. Parhaita kuvia nostellaan talven mittaan Lux Helsingin kanavissa.

Valohaaste jatkuu tammikuun puoliväliin, jolloin kolme parasta kuvaa palkitaan SATOn lahjoittamilla 100€ lahjakorteilla. Voittajat voivat lahjakortilla hankkia haasteen hengessä lisää valoa koteihinsa. Palkitsemiskriteerinä ei välttämättä ole massiivisin teos vaan kiinnostavin ja mieleenpainuvin kuva.