Lux Helsinki 2019

Lux Helsinki ordnas 5.–9.1.2018. Verken kan ses på den tillgängliga rutten varje dag kl. 17–22.

Lux Helsinki är en femdagars ljusfestival som ordnas varje år och som äger rum i Helsingfors centrum kring början av januari. Under evenemanget presenteras mångsidigt olika former av ljuskonst längs en några kilometer lång rutt som ändras årligen. Längs rutten finns utöver de mest kända byggnaderna i Helsingfors också innergårdar eller fasader som är mindre bekanta. Ilkka Paloniemi och Matti Jykylä är kuratorer och svarar för den konstnärliga planeringen av festivalprogrammet som innehåller beställningsverk och pärlor från internationella ljusfestivaler.

En halv miljon besökare kommer årligen för att se bekanta byggnader och rum bli unika stadskonstverk. De upplevelser som ljusets kraft och skönhet ger, lockar människor att njuta av den vintriga stadsfestivalen mitt i den mörkaste årstiden och också vid kallt väder. Under festivalen får staden liv av olika evenemang med ljustema och restauranghelheten Lux Helsinki Eat.

Lux Helsinki är ett evenemang som ordnas av Helsingfors stad och som Stiftelsen för Helsingfors Turism 2017 belönade med priset Helsinki Travel Award. Priset beviljas aktörer och gärningar som verkat positivt för utvecklingen av Helsingfors turism, anseende och kundtillfredsställelse.

Det är fritt inträde till evenemanget som inte har några åldergränser och som är tillgängligt.

#luxhelsinki

Du kan dela dina foton med hashtaggen #luxhelsinki

    Huvudpartner

    Partner

    Network partner