Installationen Moonlight skapar en magisk nattlig stämning på Medborgartorget

I år lyser Lux Helsinki upp det vackra området kring Främre Tölö. Rutten börjar vid det renoverade Medborgartorget, går runt Finlandiahuset och fortsätter via Konsthallen till Nationalmuseet. År 2019 omfattar Lux Helsinki fler ljuskonstverk än någonsin tidigare.

Ett av de verk som lyser upp Medborgartorget är italienaren Marco Brianzas Moonlight, som skapar en magisk nattlig stämning kring torget. I videokonstverket sammansmälter en jättelik måne småningom till pixlar som lyser upp sin omgivning. Verket förändrar reklamskärmens syfte, då den i Brianzas händer blir en jättelik lampa som lyser upp Medborgartorget.

”Det är fint att vi kan erbjuda en plattform för fantastisk ljus- och videokonst som stöder Medborgartorgets värdefulla kulturmiljö. Det renoverade torget är ett utmärkt ställe för innovativ och dekorativ ljuskonst”, säger Pilvi Rissanen, Head of Marketing på Clear Channel.

Ljus och glädje under årets mörkaste tidDen effektfulla installationen Moonlight visas kvällstid under ljusfestivalen på den enorma medieskärmen på Musikhusets vägg. Skärmen är den största reklamskärmen i Norden och erbjuder exceptionellt bra möjligheter att visa både reklam och konst.

”Musikhusets 170 kvadratmeter stora medievägg är effektfull och syns långa vägar. LED-skärmen har utmärkt skärpa och det går att urskilja till och med ögonfransar ända från Mannerheimvägen”, säger Rissanen med ett skratt.

Lux Helsinki ordnas kring trettondagen, i år för 11:e gången i ordningen. På festivalen presenteras både inhemsk och internationell ljuskonst av världsklass: i verken används flera olika tekniker, vilket visar att ljus är ett utmärkt medel för såväl gatukonst och lek som samhällsgranskning. Ljusfestivalen lockar varje år över en halv miljon besökare som vill ta del av ljuskonsten.

Rissanen är glad över att stadsborna har tagit evenemanget till sig och att många besöker det med hela familjen eller tillsammans med vänner. Under festivalen visar staden sig i ett helt annat ljus.

”Lux Helsinki är en ljusglimt under årets mörkaste tid och ger alla möjlighet att få uppleva storslagen stadskonst i form av innovativa ljusinstallationer. Det är fantastiskt att stadsborna kan stöta på ljuskonstverk i sin vardagsmiljö. Också vi vill berika stadsbilden med vår verksamhet och skapa nya upplevelser i vardagsmiljön. Därför passar ljusfestivalen oss utmärkt”, säger Rissanen.