Tillbaka till programmet
A
Åsa Maria Bengtsson (SE), Emma Rönnholm (FI), Jari Haanperä (FI)


Lux Hanaholmen

Plats: Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland

Tid: 4.1.–29.2. kl 7–22

Lux Helsinki lyser upp Esbo för andra gången. Inomhus och utomhus vid Hanaholmens kulturcentrum för Sverige och Finland visas tre verk av tre olika konstnärer.

Magic Carpets – Åsa Maria Bengtsson (SE)

Magic Carpets sprider orientalisk magi på Hanaholmen. Det lekfulla verket ignorerar gränsdragningar mellan inne och ute då de färggranna projicerade mattorna också kan beundras utomhus.

Olika mönster har alltid fascinerat Bengtsson. Vid första anblicken kan de orientaliska mönstren betraktas som rent dekorativa, men den som släpper begränsande och logiska tankemönster kan plötsligt upptäcka något annat på samma sätt som barn hittar djur, former och spöken i tapeter, tak eller golvmattor.

“Orientaliska mattor frammanar en känsla av något magiskt – fantasier, drömmar och resor. Samtidigt är de en påminnelse om invandrarnas situation i dag.”

Serve Somebody – Emma Rönnholm (FI)

Serve Somebody är ett kollage av plastpåsar som förvandlar fönster till gotiska glasmålningar. Verket består av åtta plastpåsekollage i medeltida glasmålningsstil. Konstnären har hämtat inspiration från bland annat i katedralerna i Strasbourg och Chartres i Frankrike. 

Genom kollaget skimrar led-lampor som byter färg och får verket att leva och ständigt förändras.

”Helheten är både ett hypnotiskt färgbad och en dialog mellan den moderna kommersiella kulturen och medeltidens religiösa världsbild. Verket avspeglar hur det kommersiella och sekulariserade nuet bygger på oräkneliga historiska skikt.”

FYR – Jari Haanperä (FI)

FYR är en hyllning till fyrljus, eldar och lyktor som vägleder nattliga vandrare. Verket består av glödlampor, över tvåhundra stormlyktor och tre trampolinramar.

Jari Haanperä har ända sedan 1980-talet arbetat som ljus- och ljuddesigner, regissör och mediekonstnär. Han utnyttjar såväl analoga som digitala tekniker och kombinerar akustisk-elektroniska och digitala ljud, motoriserade rörelser, optik och föremål. Han är särskilt intresserad av olika förfilmiska sätt att med hjälp av lågteknologi och elljus producera rörliga bilder.

 

I samarbete med Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland.