Back to programme
13
Tim Etchells (UK)

Revolution

Location: Gamla studenthuset

Tid: 5.–9.1.2019 kl. 17–22

OBS! Verket ligger 0,7 km utanför rutten.

I verket Revolution på Gamla studenthuset visas färggranna Start a Revolution-meningar som förkunnar revolution i fyra olika färger. Engelsmannen Tim Etchells ljusverk skapar en spänning mellan verkets form och budskap – med neonbokstäver i retrostil som för tankarna till 1900-talets glamour och reklamvärld uppmanas till revolution.

I verket kan också ses hänvisningar till Gamla studenthusets historia, där varje generation gör sin egen revolution. En av de mest berömda revolutionerna i byggnaden var ockupationen av Gamla studenthuset 1968, då studentoppositionen ockuperade byggnaden en dag före Helsingfors universitets studentkårs 100-årsjubileum och krävde förändringar i universitetets förvaltning och i innehållet i undervisningen.

“Det som intresserar mig då jag gör ljuskonstverk är särskilt språkets motstridigheter: dess rikedom, klarhet och snabbhet i skapandet av berättelser bilder, men också dess häpnadsväckande förmåga att skapa osäkerhet och oklarhet. Jag använder starka, enkla och ibland också komiska metoder för få ett grepp om allvarliga teman”, säger Etchells.

Etchells har i Lux Helsinki två verk. Etchells andra verk We Wanted visas vid centrumbiblioteket Ode.

HUS deltar i verket.