SATO gläder sig över gemenskapskänslan i utmaningen: ”Säkert hälsar nu fler på varandra i trapphusen”

Inget framhäver ljuset som mörkret. Men inget får en att längta efter ljuset så mycket som mörkret. Inspirerad av den mörkaste årstiden har Lux Helsinki nu för andra gången inlett ljusutmaningen, vars mål är att på gemenskaplig grund hämta in ljusets kraft mitt i vintern; aktivera stadsbor, företag och samfund att skapa sina egna ljusverk.

Lux Helsinkis partner SATO deltar igen i ljusutmaningen direkt från starten. Ifjol uppenbarade sig i SATOs hus ljus, fredsmärken och enhörningar som vikts av färggranna post-it -lappar.

”Att producera ljuskonst tillsammans skapade gemenskap bland boenden i de hus som deltog i fjolårets ljusutmaning. Säkert hälsar nu fler på varandra i trapphusen! Ifjol utformade SATOs personal också ljusbudskap i vårt kontorshus fönster i Kottby i Helsingfors. Kontorshuset mittemot svarade på våra signaler med egna skapelser! Alla behöver vi ljus i mörkret och det kan vi förmedla varandra med mycket små saker”, säger Sanna Marttinen, marknadsföringschef vid SATO.

I år har SATOs boende tillsammans skapat många olika slags genomföranden exempelvis med silkespapper och elljus. Det kommer åtminstone att finnas stora ljus och snöflingor samt upplysta fasader. Mer information om alla ljusverk i SATOs hus finns här.

”Vi utmanar alla våra boenden att tillsammans skapa något och att dela med sig foton med hashtaggen #valohaaste. Vi hjälper till med idéskapandet och stödjer med material de hus som kommer med egna idéer. Vår personal deltar i genomförandet och dricker samtidigt kaffe och småpratar med boenden i klubbrummen”, lovar Marttinen.

Marttinen anser att Lux Helsinkis och SATOs syn på stadsbornas välbefinnande genom att vara tillsammans och göra saker tillsammans är likartade.

”Mörkret är vår allas gemensamma utmaning här långt upp i Norden och därför borde vi väl också tillsammans bekämpa mörkret? Ljuset kan också vara sinnets ljus. För oss är det grannvärme, att ta hänsyn till och glädja sina medboende, genom ljuskonstverk som via våra våningshus också sprider sig till den närliggande omgivningen till allas glädje och tröst i mörkret, säger Marttinen.

Läs mer om ljusutmaningen här.