SATO lyser upp mörkret med större och ståtligare ljuskonstverk

#valohaaste

Ljusfestivalen Lux Helsinki utmanar än en gång stadsbor, grupper och företag att tillsammans lysa upp den mörkaste årstiden. Ljus kan användas för att glädja dem som bor i eller går förbi husen och för att skapa en känsla av gemenskap: gemensamma upplevelser och glädje som alla kan delta i.

Ljusutmaningen har piggat upp den mörka hösten redan tre år i rad. Lux Helsinkis partner SATO har varit med i ljusutmaningen ända sedan starten. Under tidigare år har SATOs hyresgäster tillsammans skapat bl.a. olika ljuskonstverk av silkespapper, ellampor och post it-lappar. I fjol fick i synnerhet fasadbelysningen i Solviken i Nordsjö mycket beröm.

”Varje dag stod det människor framför huset och beundrade belysningen. Vi fick så mycket positiv respons på ljuskonstverket att vi nu ville skapa flera imponerande fasadbelysningar”, säger Piia Matilainen, community manager vid SATO.

Fasadbelysningar och gårdsbelysningar kommer att sättas upp på sju SATO-hus runtom i huvudstadsregionen: Flodgränden i Myrbacka, vid Tilktorget i Lillhoplax, Väverivägen i Tali, Matrosgatan på Skatudden, Vackertvädersgränden i Nordsjö, Bertel Jungs plats i Alberga och Skallgränden i Mårtensdal.

”Vi bjuder de boende på glögg och pepparkakor för att fira att belysningen tänds. Då har de möjlighet att träffas och lära känna varandra och växla några ord med oss och sina grannar. Vi hoppas att de här sammankomsterna sänker tröskeln för andra gemensamma aktiviteter.”

Gemenskap och möten

För SATO är det viktigt med gemenskap och det är något som man ständigt vill utveckla. Exempelvis har SATO utifrån de boendes önskemål anlitat s.k. grannmentorer bland aktiva boende som vägleder nya grannar och skapar gemenskap och god grannsämja.

”Det är inte likgiltigt hur vår boendemiljö ser ut. Vi möjliggör gemenskap genom att öka interaktionen och mötena mellan de boende och genom att erbjuda dem gemensamma lokaler. Gemenskap leder till ökad trivsel och trygghet och får människor att ta hand om varandra och sin miljö.”

I december sprids ljuset vidare från huvudstadsregionen till bl.a. Kervo, Jyväskylä, Åbo och Tammerfors, när SATO förser granar på ungefär tjugo husgårdar med stämningsfull belysning. Dessutom uppmuntrar SATO de boende att pryda sina fönster, balkonger och gårdar med egna ljusverk.

Vem som helst kan delta i ljusutmaningen genom att dela en bild på sin ljuskonst på Instagram under hashtaggen #valohaaste. Verket kan se ut nästan hur som helst: det kan existera under bara några sekunder från det att bilden togs eller vara till glädje under hela den mörka tiden.

Läs mer om ljusutmaningen här