Sprakande färger och fantastiska bilder – i Ultraviolet Gallery blir besökarna en del av ljusfestivalen

Ansiktsmålning vid Finlandiahuset 5–9.1.2019 klockan 17.00–22.00.

Serien Ultraviolet Gallery presenterar återigen konst som glöder i ultraviolett. I år omfattar serien ett fyrtiotal verk som visas i miljön kring Finlandiahuset. Till verken hör gatukonstverk som skapats av gruppen Mimmit peinttaa samt rekvisitakonstnären Maikki Pekkalas och ljuskonstnären Lari Suominens ljusätarmonster Violet som lyser i neonfärger.

Vid galleriet som lyser i UV-ljus ordnas även ansiktsmålning, vilket ger besökarna på Lux Helsinki möjlighet att bli en del av ljusfestivalen. Ansiktsmålningarna är avsedda för festivalbesökare i alla åldrar och konstnärerna skapar glittermålningar som lyser i ultraviolett ljus. Ansiktsmålningarna förevigas på foton som sammanställs till bildgallerier som visas på skärmar. Lux Helsinkis partner OP Helsingfors deltar i arrangemangen av ansiktsmålningen.

”För oss är det viktigt att göra någonting unikt, roligt och inkluderande tillsammans med stadsborna. Tack vare fantastiska ansiktsmålningar får besökarna glänsa i kapp med konstverken och sprida glädje och ljuskonst på sociala medier”, säger Saija Veenkivi, regiondirektör på OP Helsingfors.

Lux Helsinki skapar levande och färggrann kultur

OP Helsingfors vill bidra till att stödja stadskulturen och skapa oförglömliga upplevelser för invånare och turister i huvudstadsregionen.
”Lux Helsinki är en fantastisk festival som sammanför människor och sprider ljus under den mörkaste årstiden. Festivalen lockar många besökare varje år och är ett unikt evenemang som skapar levande och färggrann kultur i Helsingfors. Ljusfestivalen passar oss utmärkt”, säger Veenkivi.

Den som vill få en ansiktsmålning ska ta en kölapp. Om det råkar vara lång kö kan man under tiden beundra de övriga verken i Ultraviolet Gallery kring Finlandiahuset. Ansiktsmålning passar personer i alla åldrar och platsen är tillgänglig. De besökare som får en ansiktsmålning får även som minne med sig ett digitalt porträtt som de kan dela på sociala medier.