INFO

Kahdestoista Lux Helsinki järjestetään 4.–8.1.2020. Reitin teokset ovat nähtävillä joka päivä klo 17­–22. Reitti julkistetaan syksyn 2019 aikana.

 

 

 

Usein kysytyt kysymykset

Onko reitti esteetön?

Kaikille teoksillemme on esteetön pääsy, mutta sääolosuhteet vaikuttavat siihen, miten helppoa reitillä liikkuminen on. Reitti ja teosalueet aurataan säästä riippuen joka päivä ennen tapahtuman alkamista. Ohjelmatiedoista löytyy tarkemmat esteettömyystiedot sisätiloissa järjestettävistä ohjelmista.

Kuinka huolehditte kävijöiden turvallisuudesta?

Turvallisuus on Lux Helsingille ensisijaisen tärkeä asia. Lux Helsingin teosreitti on suunniteltu yhdessä tapahtuman kumppanin, turvallisuusjärjestelyistä huolehtivan Local Crewn ja viranomaisten kanssa.

Reitin suunnittelussa on pyritty huomioimaan ennalta mahdolliset ruuhkapisteet. Suuriin kävijämääriin on varauduttu muun muassa sulkemalla katuja autoliikenteeltä. Lux-reitin varrelle on lisäksi varmistettu riittävä määrä koulutettuja järjestyksenvalvojia ohjaamaan väkijoukkoja. Julkisissa ulkoilmatapahtumissa on kuitenkin mahdotonta välttää ajoittaista tungosta.

Voiko reitille tulla koiran kanssa?

Suuresta yleisömäärästä johtuen emme suosittele tapahtumaan osallistumista koiran kanssa. Ruuhkaisilla paikoilla eläin voi helposti jäädä ihmisten jalkoihin ja monet teoksiin liittyvät elementit kuten valonvälähdykset ja kovat äänet saattavat myös olla pelottavia kokemuksia eläimelle. Jos kuitenkin päätät ottaa eläinystäväsi mukaan iltakävelylle, suosittelemme valitsemaan ajankohdan, jolloin reitillä on oletettavasti vähemmän ruuhkaa.

Miksi festivaali kestää vain viisi päivää?

Lux Helsinki ei ole näyttely, vaan kaupunkia elävöittävä valofestivaali. Lux Helsingissä tärkeää on festivaalimainen ja yhteisöllinen tunnelma, jonka saavat aikaan Helsingin keskustan täyttävät ihmiset. Festivaalin nykyinen kesto takaa sen, että reitille saadaan vuosittain hankittua noin 10 teosta ja mm. teosten vartiointiin kuluu suhteessa pienempi osa budjetista.

Kuvaaminen ja videointi?

Festivaalin ja sen teosten kuvaaminen omaan ja ei kaupalliseen käyttöön on sallittua ja toivottavaa. Voit jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa tunnisteella #luxhelsinki. Kuvia aiemmista festivaaleista löydät täältä.

Helsingin keskustassa on tapahtuman aikana paljon ihmisiä, joten kuvaaminen kopterikameralla on kiellettyä ilman asianmukaisia lupia. Festivaalin järjestyksenvalvojat puuttuvat luvattomaan dronen lennättämiseen alueella. Lue lisää täältä.

Miksi festivaali järjestetään loppiaisen aikaan tammikuun alussa?

Helsinki on monipuolinen tapahtumakaupunki, jossa tapahtuu ympäri vuoden. Joululoman jälkeen sijoittuvalla ajankohdalla pyritään tavoittamaan niin helsinkiläiset, muualta Suomesta tulevat valofestivaalin ystävät kuin kaupungissa uuden vuoden alussa vierailevat matkailijatkin.

Paljonko Lux Helsingissä on kävijöitä?

Festivaalin kävijämäärää on laskettu samalla metodilla vuodesta 2013 ja se on vertailukelpoinen kansainvälisten kaupunkitapahtumien lukuihin. Järjestyksenvalvojat tekevät joka ilta kerran tunnissa arvion kunkin teoksen yleisömäärästä ja kokonaismäärä arvioidaan sen perusteella. Järjestyksenvalvojat käyttävät kävijämäärien arvioimiseen käsilaskureita. Kun kyse on ilmaistapahtumasta, joka tapahtuu kaupunkitilassa, tarkkaa kävijämäärää on mahdoton mitata.

Mihin voin lähettää palautetta?

Voit lähettää palautetta osoitteeseen susa.nokelainen@eventshelsinki.fi. Olemme kiitollisia kaikista kommenteistasi.

Mikä on Lux Helsinki?

Lux Helsinki on vuosittain järjestettävä viisipäiväinen valotaidefestivaali, joka levittäytyy Helsingin keskustaan aina tammikuun alussa loppiaisen tienoilla. Tapahtuma esittelee monipuolisesti valotaiteen eri muotoja joka vuosi vaihtuvalla, muutaman kilometrin pituisella reitillä. Helsingin tunnetuimpien rakennusten lisäksi reitille valikoituu aina myös vähemmän tuttuja sisäpihoja tai julkisivuja. Tilaustöistä ja kansainvälisten valotaidefestivaalien helmistä koostuvan ohjelman vastaavana kuraattorina toimii Ilkka Paloniemi yhdessä Christina Dvingen (DK) ja Martin Postan (CZ) kanssa. 

Jo yli puoli miljoonaa kävijää saapuu vuosittain ihailemaan, kun tutut rakennukset ja tilat muuntuvat hetkeksi ainutlaatuisiksi kaupunkitaideteoksiksi. Valon voiman ja kauneuden synnyttämät elämykset houkuttelevat nauttimaan talvisesta kaupunkifestivaalista keskellä pimeää vuodenaikaa vaikka paukkupakkasilla. Festivaalin aikana kaupunkia elävöittävät myös erilaiset valoaiheiset tapahtumat ja muu oheisohjelma.

Lux Helsinki on Helsingin  tapahtumasäätiön järjestämä tapahtuma, joka palkittiin vuonna 2017 Helsingin Matkailusäätiön Helsinki Travel Award -tunnustuksella. Palkinto myönnetään vuosittain Helsingin matkailun kehitykseen, maineeseen ja asiakastyytyväisyyteen positiivisesti vaikuttaneille alan toimijoille ja teoille.