INFO

Lux Helsinki valaisee jälleen kaupungin uudella reitillä 4.–8.1.2020. Täältä löydät lisää infoa festivaalista ja usein kysytyistä kysymyksistä.

 

Usein kysytyt kysymykset

Missä ja milloin Lux Helsinki järjestetään?

Lux Helsinki valaisee jälleen kaupungin uudella reitillä 4.–8.1.2020. Teokset ovat nähtävillä joka päivä kello 17–22.Yhdeksän teoksen mittainen reitti kulkee Senaatintorilta Kaisaniemen puiston läpi kauniiseen Tokoinrantaan. Reitti on tarkoitettu kuljettavaksi dramaturgisena kokonaisuutena alusta loppuun numerojärjestyksessä.

Mikä on paras tapa saapua festivaaleille?

Lux Helsingin reitti sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa. Tänä vuonna reitin ensimmäinen teos sijaitsee Senaatintorilla. Reitillä liikutaan jalan. Monet kadut ovat suljettuja autoliikenteeltä festivaalin alueella, joten suosittelemme reitille saapumista julkisella liikenteellä, polkupyörällä tai kävellen. Tapahtuman puolesta festivaalin kävijöille ei järjestetä parkkipaikkoja eikä invaparkkipaikkoja.

Mitä palveluita reitillä sijaitsee?

Tänä vuonna reitin varrella sijaitsee myös viisi Johan & Nyströmin tuotteita tarjoilevaa Lux Café-pistettä, joista löytyy kuumaa juomaa. Kavhilat sijaitsevat Senaatintorilla, Kaisaniemen puistossa ja Tokoinrannassa. Metsätalon läheisyyteen Unioninkadulle järjestetään kevyt kahvilapiste. Kaisaniemenpuistossa on Kaslinkin Aito-vohvelikahvila. Reitin varrella kahviloiden sijaitsee muutamia ulkokäymälöitä (Senaatintori, Kaisaniemen puisto, Tokoinranta). Lux Eat -ravintolat palvelevat kävijöitä reitin ulkopuolella tarjoamalla Lux-teemaisia menuita. Katso ravintolat täältä.

Voiko reitille tulla koiran kanssa?

Suuresta yleisömäärästä johtuen emme suosittele tapahtumaan osallistumista koiran kanssa. Ruuhkaisilla paikoilla eläin voi helposti jäädä ihmisten jalkoihin ja monet teoksiin liittyvät elementit kuten valonvälähdykset ja kovat äänet saattavat myös olla pelottavia kokemuksia eläimelle. Jos kuitenkin päätät ottaa eläinystäväsi mukaan iltakävelylle, suosittelemme valitsemaan ajankohdan, jolloin reitillä on oletettavasti vähemmän ruuhkaa.

Kuvaaminen ja videointi?

Festivaalin ja sen teosten kuvaaminen omaan ja ei kaupalliseen käyttöön on sallittua ja toivottavaa. Voit jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa tunnisteella #luxhelsinki. Teosten nimet ja tekijät löydät teosesittelyistä. Teosta numero 3. The Colour Out of Space ei suositella kuvattavaksi salamalla. Helsingin keskusta on lentokieltoaluetta, joten festivaalin kuvaaminen kopterikameralla on kiellettyä ilman asianmukaisia lupia. Festivaalin järjestyksenvalvojat puuttuvat luvattomaan dronen lennättämiseen alueella. Lue lisää täältä.

Kuinka huolehditte kävijöiden turvallisuudesta?

Turvallisuus on Lux Helsingille ensisijaisen tärkeä asia. Lux Helsingin teosreitti on suunniteltu yhdessä tapahtuman kumppanin, turvallisuusjärjestelyistä huolehtivan Local Crewn ja viranomaisten kanssa.

Reitin suunnittelussa on pyritty huomioimaan ennalta mahdolliset ruuhkapisteet. Suuriin kävijämääriin on varauduttu muun muassa sulkemalla katuja autoliikenteeltä. Lux-reitin varrelle on lisäksi varmistettu riittävä määrä koulutettuja järjestyksenvalvojia ohjaamaan väkijoukkoja. Julkisissa ulkoilmatapahtumissa on kuitenkin mahdotonta välttää ajoittaista tungosta.

Mitä pienten lasten kanssa tulee ottaa huomioon Lux Helsingissä?

Lux Helsinkiin ovat tervetulleita kaikenikäiset! Esteettömälle reitille voi tulla lastenrattaiden tai -vaunujen kanssa, mutta huomioithan, että festivaalilla on samanaikaisesti paljon ihmisiä ja sää saattaa vaikuttaa siihen, miten helppoa reitillä on kulkea. Tutustuthan karttaan etukäteen; siihen on merkattuna myös reitin WC:t ja kahvilat. Topelian sisäpihalla sijaitsevan The Bridge -teoksen läpi mahtuu kerrallaan kulkemaan rajattu määrä ihmisiä. Näin ollen teos saattaa ajoittain ruuhkautua. Metsätalolla sijaitsevaa Colour Out of Space -teosta ei suositella pienille lapsille tai herkimmille katsojille kauhuteeman vuoksi. Teoksen voi ohittaa erillistä kaistaa pitkin. Jos teoksen haluaa käydä katsomassa, tulee varautua mahdolliseen jonoon. Osa teoksista (1, 4, 7, 9) avataan jälleen kerran aamuvirkkujen iloksi keskiviikkona 8.1.2020 klo 7–9. Ruuhkaa on perinteisesti ollut tällöin vähemmän, joten Lux Aamu sopii erinomaisesti lapsiperheille ja vaunujen kanssa liikkuville.

Mistä saan karttaesitteen?

Karttoja on jaossa festivaalin aikana reitillä Senaatintorin info-pisteellä ja LUX-oppailla. Reitin ulkopuolelta karttoja saa myös Marski by Scandicista sekä Helsingin kaupungintalolta.

>> Pdf-muotoisen kartan voi ladata tai tulostaa täältä

Onko reitti esteetön?

Kaikille pääreitin teoksille on esteetön pääsy, mutta sääolosuhteet vaikuttavat siihen, miten helppoa reitillä liikkuminen on. Reitti ja teosalueet aurataan säästä riippuen joka päivä ennen tapahtuman alkamista. Satelliiteista Korkeasaari on pääsymaksullinen ja oheisohjelmasta Lux Helsinki -avajaisklubi on K-18.

Miten Lux Helsingin kävijämäärä lasketaan?

Lux Helsinki tekee vuonna 2020 yhteistyötä Hypercell Oy:n kanssa bluetooth-pohjaisen kävijämäärälaskennan kokeilussa. Reitin varrelle asennetaan muutama tukiasema, jotka laskevat anonymisoidusti ohi kulkevien ihmisten puhelimien bluetooth-signaaleja. Saadusta luvusta voidaan tehdä melko tarkkoja kävijämääräarvioita, mutta se tuottaa myös muita tunnuslukuja. Tavoitteemme on arvioida esimerkiksi kuinka monta kilometriä reitin varrella yhteensä kävellään viiden illan aikana. Laskenta mahdollistaa myös tulevien tapahtumien asiakaskokemuksen kehittämisen, koska joidenkin teosten kohdalla voidaan arvioida asiakkaiden jonotus- ja viipymäaikoja. Bluetooth-laskennan lisäksi järjestyksenvalvojat laskevat ja arvioivat kävijävirtoja.

Miten Lux Helsinki kompensoi hiilijalanjälkensä?

Lux Helsinki kompensoi kaikista teoksista festivaalin aukiolon aikana aiheutuvat hiilidioksidipäästöt. Tämä tehdään suomalaisen Compensate-säätiön kautta, joka kompensoi päästöjä metsien istutus- ja suojeluhankkeilla. Compensaten mallin mukaisesti hiilidioksidia hyvitetään aina enemmän kuin toiminta on aiheuttanut. Arviolta tämä tarkoittaa Lux Helsingin teoksien osalta 575 istutettua puuta, 0,2 hehtaaria suojeltua metsää ja 39 tonnia ilmakehästä poistettua CO2:a. Päästölaskenta tehdään tapahtuman jälkeen toteutuneen kulutuksen mukaan.

Lue lisää kompensoinnista täältä

Mistä voin tiedustella löytötavaroita?

Toimitamme löytötavarat Senaatintorin Lux-infokoppiin, jossa niitä säilytetään tapahtuman loppuun 8.1. klo 22 saakka. Sen jälkeen tavaroita säilytetään Helsingin Tapahtumasäätiön toimistossa (Kalevankatu 6) 31.1. asti, josta ne voi noutaa tuntomerkkejä vastaan toimistoaikoina (tiedustelut: info@eventshelsinki.fi). Jäljelle jääneet tavarat toimitetaan Suomen Löytötavarapalveluun.

 

Miksi festivaali kestää vain viisi päivää?

Lux Helsinki ei ole näyttely, vaan kaupunkia elävöittävä valofestivaali. Lux Helsingissä tärkeää on festivaalimainen ja yhteisöllinen tunnelma, jonka saavat aikaan Helsingin keskustan täyttävät ihmiset. Festivaalin nykyinen kesto takaa sen, että reitille saadaan vuosittain hankittua noin 10 teosta ja mm. teosten vartiointiin kuluu suhteessa pienempi osa budjetista.

Miten yhteistyöravintolat valitaan mukaan Lux Helsinkiin?

Tapahtuman ravintolayhteistyökumppanina toimii City Lux Helsinki Eat -kokonaisuudellaan. Tapahtumassa näkyvyyttä haluavat ravintolat voivat olla yhteydessä Cityn myyntipäällikkö Kim Koistiseen: kim.koistinen@city.fi

Miksi festivaali järjestetään loppiaisen aikaan tammikuun alussa?

Helsinki on monipuolinen tapahtumakaupunki, jossa tapahtuu ympäri vuoden. Joululoman jälkeen sijoittuvalla ajankohdalla pyritään tavoittamaan niin helsinkiläiset, muualta Suomesta tulevat valofestivaalin ystävät kuin kaupungissa uuden vuoden alussa vierailevat matkailijatkin.

Onko Lux Helsingissä WIFIÄ?

Helsingin keskustassa toimii langaton nettiyhteys: Helsinki City Open WLAN. Verkko on vahvimmillaan kaupungintalolla.

Miten voin ehdottaa teoksia tai oheisohjelmaa tuleviin tapahtumiin?

Kehitysideat ja palautteet voi laittaa Lux-tunnisteella osoitteeseen: info@eventshelsinki.fi. Tänä vuonna festivaalin yhteydessä järjestetään #valohaaste, jossa jokainen voi tehdä oman pienen tai suuren valoteoksensa yksin tai yhdessä. Kuvan teoksesta voi julkaista Instagramissa #valohaaste – tunnisteella. Teemme vuosittain yhteistyötä eri yritysten kanssa teoskumppanuuksien ja tapahtuman kehittämisen puolella.

Mihin voin lähettää palautetta?

Voit lähettää palautetta Lux-tunnisteella osoitteeseen info@eventshelsinki.fi. Palautetta Helsingin kaupungille tapahtumasta voi antaa Helsingin kaupungin nettisivuilla Anna palautetta –osiossa. Vastaa Lux Helsingin kävijäkyselyyn täällä.

Mikä on Lux Helsinki?

Lux Helsinki on vuosittain järjestettävä viisipäiväinen valotaidefestivaali, joka levittäytyy Helsingin keskustaan aina tammikuun alussa loppiaisen tienoilla. Tapahtuma esittelee monipuolisesti valotaiteen eri muotoja joka vuosi vaihtuvalla, muutaman kilometrin pituisella reitillä. Helsingin tunnetuimpien rakennusten lisäksi reitille valikoituu aina myös vähemmän tuttuja sisäpihoja tai julkisivuja. Tilaustöistä ja kansainvälisten valotaidefestivaalien helmistä koostuvan ohjelman vastaavana kuraattorina toimii Ilkka Paloniemi yhdessä Christina Dvingen (DK) ja Martin Postan (CZ) kanssa. 

Jo yli puoli miljoonaa kävijää saapuu vuosittain ihailemaan, kun tutut rakennukset ja tilat muuntuvat hetkeksi ainutlaatuisiksi kaupunkitaideteoksiksi. Valon voiman ja kauneuden synnyttämät elämykset houkuttelevat nauttimaan talvisesta kaupunkifestivaalista keskellä pimeää vuodenaikaa vaikka paukkupakkasilla. Festivaalin aikana kaupunkia elävöittävät myös erilaiset valoaiheiset tapahtumat ja muu oheisohjelma.

Lux Helsinki on Helsingin  tapahtumasäätiön järjestämä tapahtuma, joka palkittiin vuonna 2017 Helsingin Matkailusäätiön Helsinki Travel Award -tunnustuksella. Palkinto myönnetään vuosittain Helsingin matkailun kehitykseen, maineeseen ja asiakastyytyväisyyteen positiivisesti vaikuttaneille alan toimijoille ja teoille.