Valotaide on nyt Suomessa ja maailmalla kysytympää kuin koskaan

Valofestivaalien avulla taistellaan pimeän vuodenajan tuomaa ankeutta vastaan. Valotaide elää nousukautta sekä Suomessa että maailmalla. Suomessa valotaidefestivaaleja ja -tapahtumia järjestetään vuoden aikana kymmenkunta ympäri maata. Helsingin lisäksi valotaidetta nähdään muun muassa Espoossa, Jyväskylässä, Oulussa ja Rukalla. Maailmalla erilaisia valoon liittyviä festivaaleja ja tapahtumia järjestetään jo noin 300, ja niiden määrä kasvaa jatkuvasti.

Valofestivaalit houkuttavat suuria yleisöjä, sillä ne luovat kaupunkikulttuuria ja muokkaavat samalla tuttua kaupunkitilaa valon, videon ja äänen avulla. Valofestivaali tuo taiteen kaduille ja saa kaupunkilaiset yhdessä liikkeelle, pois ruutujen äärestä.

”Muutamme kaupunkitilaa, suljemme autoteitä ja yleisö pääsee paikkoihin , joissa he eivät yleensä käy. Jo se tekee festivaalista mieleenpainuvan kokemuksen. Valofestivaalit tarjoavat helposti lähestyttäviä elämyksiä ja mikä hienointa, festivaaleilla valotaide ei ole jumissa missään taiteelle erikseen tarkoitetussa tilassa”, sanoo Lux Helsingin kuraattori Matti Jykylä Sun Effectsiltä.

Valotaiteen tunnettuus on kasvanut viime vuosina valtavasti. Valotaideteoksia halutaan valotaidefestivaalien lisäksi yhä useammin myös kesän festareille ja muihin tapahtumiin pelkän valaistuksen sijaan. Valotaide on askel kohti elämyksellisempiä tapahtumia.

Lux Helsinki on valofestivaalien kärkeä

Suomalainen valotaide on Matti Jykylän mukaan maailmanluokkaa, sillä modernilla valotaiteella on täällä pitkät perinteet ja alalla korkea koulutustaso.

”Suomalaisten valotaiteilijoiden kyvyt on huomattu myös Suomen rajojen ulkopuolella ja heille riittää kysyntää yhä useammin kansainvälisillä valofestivaaleilla.”

Lux Helsinki on maailman mittakaavassa yksi arvostetuimpia valofestivaaleja niin taiteellisesti kuin teknisestikin. Festivaalin kokonaistuotannosta, kuratoinnista ja toteutuksesta vastaava Sun Effects on ollut mukana Luxissa jo kahdeksan vuoden ajan.

“Toivon, että Lux jatkaa kehitystään ja jatkossakin sinne pystytään tekemään yhä laadukkaampaa ohjelmaa yleisölle. Hienointa on se, että Lux Helsinki on antanut meille mahdollisuuden kehittää valo- ja videotaiteen asemaa Suomessa”, Jykylä sanoo.

Valofestivaaleja kaupunkien ulkopuolelle

Jykylä uskoo, että tulevaisuudessa valo- ja videotaiteen kentällä nähdään yhä enemmän Lux Helsingin kaltaisia tapahtumia, mutta enemmän myös pieniä näyttelyitä ja taiteilijoiden sooloprojekteja.

”Valofestivaaleja tullaan tulevaisuudessa näkemään entistä useammin muualla kuin kaupunkiympäristöissä. Tästä hyvinä esimerkkeinä pienemmät valotaidetapahtumat muun muassa Vallisaaressa ja Kivinokassa”, Jykylä sanoo.

Vuonna 1996 perustettu Sun Effects on suunnittelu- ja tuotantokollektiivi jonka erikoisalaa ovat valo-, video- ja lavastetaide sekä monenlaiset suurtapahtumatuotannot. Heidän kädenjälkeään voi nähdä muun muassa Flow festivaaleilla, Linnanmäen valokarnevaaleilla, Reflektor Helsingissä sekä Slush Helsingissä ja Slush Tokyossa. Kollektiivi on osallinen noin 200 tuotantoon vuodessa.